Erbaa Gençlik Merkezimiz ve Erbaa Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi bölgemize ve ülkemize örnek olacak proje kapsamında Çölyak hastalığı konusunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak ilçe genelinde ulaştığımız hastalar ile Erbaa Gençlik Merkezimizde düzenlediğimiz kahvaltı programı ile bir araya geldik.

Ülkemizde çok yaygın görülmesine rağmen çölyak hastalığı az biliniyor. Genetik bir hastalık olarak tanımlanan çölyak, her yaşta ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda tanısı daha kolay konulan bu hastalık büyüme geriliği, sebepsiz karın ağrısı, iştahsızlık, hazımsızlık, gaz şikayetleri gibi belirtiler gösteriyor. Günümüzde her 200 kişiden birinin sorunu haline gelen çölyak hastalığının nedenini, yiyeceklerin içinde bulunan glüten maddesi oluşturuyor. 

Kampanya ve çalışmaları hakkında bilgisine başvurduğumuz Erbaa Gençlik Merkezi Müdürümüz Göksen Tokatlıoğlu yaptığı açıklamada: “ ilçemizde faaliyet gösteren bir kurum olarak ilçemizin ve ülkemizin farklı sorunlarına ilgi çekmek, bazı konularda gençlerimizin de çalışmalarını bu yöne odaklamak için bir çalışma içine girdik. Ülke genelinde hızla yayılmaya başlayan ‘Çölyak’ hastalığına dikkat çekmek için de böyle bir çalışma başlatmayı uygun gördük. Yaptığımız ön araştırmadan sonra ilçemizde, bu hastalıkla yüz yüze gelmiş vatandaşlarımızın olduğunu tespit ettik.

Bunun yanı sıra vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde onların seslerinin duyulmasının gerekliliğine inandık. Ülke genelinde bazı belediye ve kurumların bu konuda çalışmaları olduğunu da önceden biliyorduk. Hatta bu konuda Türkiye Büyük millet meclisinde geçmiş dönemde bir komisyon kurulduğunu, bu komisyonun dünya genelindeki faaliyetlerini de bildiğimiz için, ilçemizdeki bu insanlara bir nebze olsun yardımcı ve ses olabilmek açısından bu faaliyeti hayata geçirmek istedik. İlçemizde faaliyet bulunan Esnaf Kredi Kefalet kurumunun saygıdeğer başkanı Mustafa Narman Beye konuyu açtığımızda, bize gereken ilgiyi göstermekte gecikmedi. Kurumlarımızın bir araya gelmesiyle çalışmalarımız daha da hızlandı. Yaptığımız çalışmalar da meyvesini verdi ve bizler ilçemizde şuanda 18 aileye ulaştık. Onları bir araya getirmek ve sıkıntılarını duyurmak için de kahvaltı programında bir araya geldik.

Eminim ki bu organizasyondan sonra çalışmalarımız duyulacak ve bizim ulaşamadığımız diğer ailelere de ulaşma imkanımız olacak. Bununla beraber ülkemizde hızla yayılan bir hastalığın bugün dikkat çekilip inşalara yardımcı olabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çalışmamızın ilçemizde örnek bir çalışma olacağını umut ediyor, tüm kurumların böyle konularda daha duyarlı olmasını temenni ediyoruz. Son olarak bize çalışmamızda destek sağlayan Mustafa Narman beyefendiye teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz. Gençler bizim için ne kadar önemliyse onların değişik faaliyetler içinde olması da bizim için o kadar önemlidir. Geleceğimizi beraber inşa edeceğimiz gençlerimize de bu çalışmada bizlere destek oldukları için ayrıca teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Erbaa Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi başkanı Mustafa Narman ise yaptığı açıklamada:

“Kendimizi sadece bir kurumun başkanı olarak görmek değil, ilçemizde veya ülkemizde insanların karşılaştıkları sorunların üstesinden gelmek için çalışan bir kurumun başkanı olarak görmek istiyoruz. Bunun için de daha önce farklı çalışmalarda ortak hareket ettiğimiz Erbaa Gençlik Merkezinden böyle bir talep gelince kendimizi geri planda tutamadık.

Gençlerimizin böyle bir çalışması varken bizim elimiz kolumuz bağlı durmamız beklenemezdi. Yönetim kurulumuzla konuyu değerlendirdiğimiz de elimizdeki imkânları bu güzel çalışma için seferber etmeyi ülkemiz ve milletimiz için uygun gördük. Bizler de böyle hayırlı bir işe bizleri ortak eden Erbaa Gençlik Merkezine teşekkür ederiz.” dedi.