Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) tarafından dopingin zararlarından bu maddelerin kullanımına karşın alınabilecek önlemelere kadar çok sayıda konunun masaya yatırıldığı Bilim ve Araştırmalar Sempozyumu, 28 Ekim tarihinde İstanbul’da hayata geçirildi. Bakan Çağatay Kılıç’ın da katıldığı programda, Türk sporunda doping konusu da tartışıldı. 

Bakan Çağatay Kılıç doping maddelerinin aslında narkotik maddeler olarak nitelendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, sporcular üzerinde ölüme gibi büyük etkiler gösterebilen yasaklı maddelerin ticaretini yapanlara yönelik cezaların da bu denklemde ele alınması gerektiğini belirtti.
Yasaklı maddelerin sadece performans arttıran ve yakalanıldığında hukuksal anlamda sıkıntılar doğurabilen ilaçlar olmadığına işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bu maddeleri sağlayanlar, kullananlar ve koordinasyon kuranların ayrı, ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Fakat bu işin önemli bir boyutu tıbbi meseleler. Çünkü bir kez kullandınız mı bunun etkilerini ömür boyu görürsünüz” dedi.

“Görmeliyiz ki Spor Çok Büyük Bir Ekonomik Hacme Sahip”

Spora genel çerçevede bakıldığında dev bir endüstriyle karşılaşıldığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

 “Spor özellikle son yıllarda finansal gelirlerin birincil hedefte olduğu bir endüstri haline döndü. Bu konuda kafamızı kuma sokmaya gerek yok. Görmeliyiz ki sporun ekonomik değeri aşırı boyutlara ulaşmış durumda. Çok büyük bir ekonomik hacmi barındırıyor.”

“Başarı Elde Edemeyince Yolundan Sapmayan Sporcularımız Rol Modelimiz Olmalı”

Sporda başarının sadece performansla ölçülmesi gibi bir hatanın sık sık yapıldığını söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Spor camiası olarak başarıyı performansla denk tutabiliyoruz. Bu hususta belki de biz büyük bir hata içerisindeyiz. En önemli olan şey sonuçlar, en önemli ödül ise hiç şüphesiz ki altın madalya. Tabii ki kazanmak ve başarı önemli ama gerçekten azimle çok çaba sarf etmiş ve madalya kazanamamış sporcu kardeşlerimiz için ne yapıyoruz? Bence bu insanlar bizim rol modellerimiz olmalı. Çünkü madalya kazanamayınca yoldan çıkmadılar” diye konuştu.

Sempozyum kapsamında elde edilecek verilerin İstanbul kuralları olarak anılacağına inancının tam olduğunu açıklayan Bakan Çağatay Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bana kalırsa ülkemizin son dönemlerde dopinge karşı attığı adımlar için hakkı teslim edilmeli. Her şeyi temizlediğimizi, her sorunu ortadan kaldırdığımızı söylemiyorum. Ancak ülkemizde sporun bu hastalıktan temizleneceği mesajını çok net bir şekilde verdik. Bu bizim hedefimiz ve bu yönde de çalışmalarımız sürüyor. Açık yüreklilikle söylüyorum ki dopinge tolerans göstermedik, göstermeyeceğiz. Sporda çok aktif bir Cumhurbaşkanımızın ve bir akademisyen olarak gençlerin eğitimine büyük önem veren bir Başbakanımız olması attığımız her adımın daha sağlam temellere oturmasını sağlıyor.”