Cemil Meriç doğumunun 98.yıl dönümünde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikte anıldı. Meriç’i anma gününe Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, İçişleri bakanı Efkan Ala ile kızı Prof. Dr. Ümit Meriç katıldı. 

Bakanlık merkez bina konferans salonunda gerçekleştirilen, “Doğu’dan Batı’ya” isimli anma gününün açılışını yapan Bakan Çağatay Kılıç, bu toplantıda çok değerli bir isim olan Cemil Meriç’in değerlerinin idrak edilmesi için önemli bir programa tanıklık edildiğini dile getirerek, “Bakanlığımızın binası, değerli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bugün medeniyetimizin önemli mihenk taşlarından biri olan Cemil Meriç’in hayatıyla ilgili çeşitli konuları ve sizlere bırakmış olduğu mirası üzerine konuşacağız” diye konuştu.

Cemil Meriç’i anma gününü en iyi şekilde Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç’in anlatabileceğine dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, “Salonun hınca hınç dolması ve genç kardeşlerimizin heyecanla buraya gelmiş olması, Cemil Meriç’in anlatmaya çalıştıklarının anlaşıldığının en güzel ispatıdır” şeklinde konuştu.

Meriç’in aktarmaya çalıştığı değerleri ve edebin önemini her daim dile getirdiğini söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kendisinin söylediği ‘Zulmün olduğu yerde tarafsızlık, namussuzluktur’ sözünü de içerisinde bulunduğumuz dönemde çok daha iyi anlıyoruz.”

“Babamın Evinde Okuduklarım, Dünya ile Köprüler Kurmamı Sağladı”
Prof. Dr. Ümit Meriç, babasının anma gününde Doğu’dan Batı’ya konulu konferansında, Meriç’in yaşamına dair çok sayıda konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Salonu dolduran gençlere ‘Yeni Türkiye’nin sorumluluklarını üstlenecek olan nesil’ olarak seslenen Prof. Dr. Meriç, “Doğu’dan Batı’ya kavramı ile dünyanın kucaklanma ihtiyacını ve dünyayı sevebilme konusunu anlatmaya çalışıyorum” dedi.

Osmanlıca konusunda yaşanan tartışmalara işaret eden Prof. Dr. Meriç, şöyle devam etti:
“Kendi dilimizi öğrenelim diye tartışıyoruz. Ahmet Mithat Efendi’den, Cevdet Paşa’dan kimse bahsetmiyor. Cebimizde bakır paralar var evet ama dedelerimizin mirası olan sandığı açsak çil çil Osmanlı altını çıkacak. Bu gibi bir durum dünya tarihinde hiçbir ülkenin başına gelmemiştir.”

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın iyi bir Cemil Meriç okuru olduğunu da açıklayan Prof. Dr. Ümit Meriç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefi 2023, 2071. Sizlerin torunlarıysa bin yıllar sonrasını hedeflemeli. Biz sözü olan ve örnek bir toplum olarak var olmak istiyorsak, iki su damlası kadar birbirine benzeyen geçmişimiz ile geleceğimizi bir arada tutmalıyız” şeklinde konuştu.

Daha sonra Bakan Çağatay Kılıç, Prof. Dr. Ümit Meriç’e anma günü dolayısıyla plaket takdim etti.

Fikir adamı Cemil Meriç, 13 Haziran 1987’de vefat etmişti. 


Haberin videosunu izlemek için lütfen TIKLAYINIZ