İl Müdürlüğümüz koordinesinde Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri, kapsamında “Hz. Mevlana’yı Anlama ve Anma” programı düzenlendi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Tokat Gençlik Merkezimiz organizasyonunda gerçekleştirilen programa Tokat Valimiz Cevdet Can, Tokat Belediye Başkan Vekili Av. Abdullah Karataş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, İl Müftüsü Ahmet Erdem, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Cemil Çağlar, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Daire amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, personellerimiz, antrenörlerimiz, gençlik liderlerimiz, gönüllü gençlerimiz ve vatandaşlarımız yoğun bir katılım sağladı.

Tokat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Cemil Çağlar; Mevlana’ yı Anlama ve Anma programı açılış konuşmasında;

Anadolu insanı, kimliğini oluşturan bin yıllık tarihiyle birlikte yaşar. Her Anadolu insanı bin yıl yaşamış gibi, bilgi, birikim ve bilgelikle yüklüdür. Bütün insanları sevgiye, saygıya, kardeşliğe ve kurtuluşa çağıran Mevlana, Yazdığı Mesnevisi ile Anadolu insanının yanında taşıdığı vatanıdır. Mesnevi dünyanın bilgelik kaynağıdır. Dünyada bilgelik kaybolsa, Asya’dan Avrupa’ya Mesnevi okuyarak giden Anadolu insanı, bilgeliği yeniden bulur.

Kandan elbiseler” giyilen, gözyaşlarının yağmur olduğu dünyada, bütün ülkelerin canhıraş bir şekilde aradığı barış Mesnevi’dedir. Mevlana ister Amerikalı, ister Avrupalı, ister Asyalı, isterse Afrikalı olsun herkesi, Mesnevi’ nin düşünülmeyenleri düşünenlerin, görülmeyenleri görenlerin ve bilinilmeyenleri bilenlerin, barış dünyasına çağırır. Mevlana’ nın bütün insanlığa kapılarını açtığı dünya, savaşmasını değil, barışmasını bilenlerin dünyasıdır.

Savaş dünyası, bir insanı bir savaş alanından alır, başka bir savaş alanına taşır. Barış dünyası ise, bir insana bir gönül kazanmanın, bir savaş kazanmaktan daha önemli olduğunu anlatır. Mesnevi’de cephelerdeki savaşlardan daha çok gönüllerdeki savaşları kazanmanın incelikleri anlatılır. Bir insanın gönlünü kazanmak, bütün insanlığın gönlünü kazanmaktır. Ölümü bir “Düğün Gecesi” olarak karşılayan Mevlana, kendisinin gönüllerde yaşayacağını haber verir. Gönüllerde yaşayanlar ölmezler. Her gün, her yerde anılan Mevlana, ölümsüzlüğün zirvesine ulaşanlardan dır.

İl Müdürümüz Çağlar konuşmasının devamında Gençlik Merkezlerimizin vizyonu;

Milletine sevdalı, hür düşünebilen, milli ve manevi değerlerine bağlı, demokrasiyi benimsemiş, donanımlı bir gençlik yetişmesine katkıda bulunmaktır. 

Misyonumuz Serbest zamanlarında ilgi, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler düzenlemek, Bedensel ve zihinsel gelişimlerini sağlayabilecekleri, zararlı alışkanlıklardan korunabilecekleri zemini hazırlamak, Eğitim ve istihdamlarına yönelik kurs, seminer ve girişimcilik programları düzenlemek, Akranlarıyla kaynaşmalarını, sevgi, saygı hoşgörü, nezaket gibi değerleri benimsemelerini sağlamak, Ailenin kutsallığını, anne, baba ve diğer aile büyüklerine karşı sevgi ve saygı bilincini edinmelerini temin etmek, Farklılıklarımız zenginliğimizdir anlayışını benimseyerek milli birlik ve beraberliğimize katkıda bulunmalarını sağlamak, gibi hedefleri vardır. Siz anne ve babalarımız evlatlarınızı rahatlıkla bizlere emanet edebilirsiniz. Siz gençler rahatlıkla etkinliklerde kullanabilirsiniz. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

İl Müdürümüz Cemil Çağlar’ ın konuşmasının ardından Sivas Tasavvuf ve Sema Derneği ekibinin bir birinden güzel ve insanın içini huzurla dolduran ezgileriyle devam eden “Mevlana’ yı Anlama ve Anma” programımız Prof.Dr. Mustafa Kaya’ nın Mevlana’ yı anlamak” konulu yapmış olduğu söyleşi izleyiciler tarafından, beğeni ile takip edildi.

Prof. Dr. Mahmut Kaya’ ya konuşmasının ardından Tokat Valimiz Cevdet Can tarafından içerisinde ilimize özgü ürünlerin yer aldığı tokat sandığı hediye etti. 

Mevlana’ yı Anlama ve Anma gecesi programımız son olarak Sivas Semazen Derneği tarafından gerçekleştirilen Semazen gösterisi ile devam etti. 

İzleyenleri yapmış oldukları gösteri ile büyüleyen semazenler, salonu dolduran seyircilerden büyük alkış aldı.