Tokat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü AR-GE Şube Müdürlüğü’nün Asociación Juvenil Inter ile ortak gerçekleştirdiği; Türkiye, Estonya, İtalya ve İspanya’dan toplamda 110 katılımcının yer aldığı “More and Better Participation Together” isimli KA3 projesi tamamlandı.

Nedir KA3 projesi? KA3 projesi İspanya’nın güneyinde Jerez de la Frontera şehrinde düzenlenen, genç nüfusun politikaya güveneni arttırmak ve politikacılarla gençler arasında güven bağlarını kurarak gençleri politikaya katılmaya teşvik eden bir projedir.

Peki Türkiye olarak biz bu projeye nasıl katkıda bulunduk? Türkiye seçimlere katılım oranı olarak Avrupa’nın sayılı ülkeleri arasında gelmektedir. 31.03.2019 tarihinde düzenlenen yerel seçimlere katılım oranının %84.67 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’nin böyle bir projede yer alması önem arz etmekteydi. Türkiye’de seçme ve seçilme koşulları nelerdir, seçimler nasıl yapılır, kaç tür seçim vardır gibi konularda İspanya gençleriyle birebir konuşularak, bilgi verilmiştir.

Ayrıca proje uygulama ekibi tarafından düzenlenen aktivitelere katılarak çalışmalara yardımcı olunmuştur. Bu çalışmalar; tartışma liderliği yapmak, tartışmalarda kendi ülkemizdeki işleyişlerden örnekler vererek fikirlerin zenginleşmesine katkıda bulunmak, baskılanmış tiyatro oyunuyla gençlere politik ve toplumsal sorunlarda değiştirmek istedikleri noktaları, olayların kahramanı olma hakkı tanıyarak değiştirme olanakları sunan çalışmalardı. Bu sayede gençlerin, deneyimleyerek öğrenebilecekleri ortamların oluşturulmasına olanak sağlanmıştır.

Türkiye, Estonya, İtalya ve İspanya ekibinin aktif katılımı ile geçen dolu dolu 5 gün sonunda, öğrendiklerimizi paylaşmak için geri döndüğümüzde neler yapacağımızı planladık. Planlar arasında öncelikli olarak demokrasi nedir, neden önemlidir, kadınların ve gençlerin demokrasiye katılımı neden önemlidir konularını temel alan kısa bir film çekmek bulunmaktadır. Bu kısa film ile amacımız İspanya gençlerine ülkemizden bir mesaj göndermektir. Ayrıca bulunduğumuz ildeki üniversite ve liseleri gezip neler öğrendik, biz neleri değiştirebiliriz gibi konularda gençlerimizle fikir alışverişi yapmayı planlamaktayız.

Sonuç olarak katılmış olduğumuz KA3 “More and Better Participation Together” isimli projeden elimizde yeni arkadaşlıklar, yeni kültürler ve yeni fikirler ile ülkemize dönmüş olduk. Bu tarz projelerin sayısının artması ve yaygınlaştırılması farklı ülkelerin birbirlerine esin kaynağı olması açısından önem arz etmektedir.