Tokat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın 14.04.2016 tarih ve 2016/1 nolu kararıyla Gençlik Programı Avrupa Gönüllü Hizmeti içerisinde, Gönderen, Koordinatör ve Ev sahibi olarak akredite edilmiştir.

Bu kapsamında arasında Polonya Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve 01 Ekim 2018 ile 30 Temmuz 2019 tarihleri aarasında “Dive into Heritage” isimli projeye gönderdiğimiz Samet Çevik isimli gönüllümüzün yaşadığı tecrübeler.

Merhaba, benim adım Samet ÇEVİK, 23 yaşındayım. Üniversitede okurken duymuş ve araştırmış olduğum Avrupa Gönüllü Hizmeti programına mezun olduktan sonra katılmaya karar verdim. Birçok projeye başvurdum ve bunun neticesinde Polonya Krakow’da engelli öğrencilerin çoğunlukta olduğu bir köy okulu projesine kabul edildim. Açıkçası daha önce engelli bireyler ile çalışma imkanım olmamıştı. Bu nedenden dolayı projenin zorluğu açısından bir takım kaygılarım vardı. Özellikle iletişim konusunda… Çünkü ben her ne kadar İngilizce bilsem de okulda İngilizce bilen sayısının fazla olmayacağını düşünüyordum. Bu konuda haklı da çıkmıştım. Okula gittiğim ilk gün öğretmenler dahil çok az kişinin İngilizce bildiğini gördüm. Beklentimin de altındaydı fakat zaman geçtikçe ortak dilin aslında çok önemli olmadığını gördüm. Sevgi, mutluluk gibi duygular evrenseldir ve biz her ne kadar aynı dili konuşmasak da beraber gülüp mutlu olabiliyorduk.

On aylık proje süresince öğrencilerle birlikte birçok faaliyette bulundum. Benim açımdan en önemlileri; Türk kültürünü tanıttığım ve öğrencilerle beraber Türk yemekleri yaptığımız etkinliklerdi.  Türkiye'mizin turizm güzellikleri, basit seviyede Türkçe dersi, Türkiye'nin coğrafi konumu, Türk müzikleri gibi kültürümüzü tanıtıcı etkinlikler yapmamızdı. Ayrıca çalıştığım okulun köyde olması sayesinde bende Polonya kültürüne ait şehirde göremeyeceğim birçok kültürel değeri yakından tanıma ve öğrenme fırsatı buldum. Öğrenciler ile yaptığım gezilerde köy ve kasaba hayatını görme fırsatı buldum. Açıkçası artık normal bir Polonyalı birey kadar bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum.

Sonuç olarak Polonya’da geçirdiğim 10 ay boyunca öncelikle çalıştığım okul vasıtasıyla engelli bireylerin hayatımızdaki varlığından daha çok haberdar oldum. Onların günlük hayatına ve yaşam işleyişine yakından şahit oldum. Proje bitişinde kişisel olarak büyük bir tecrübe edindiğimi, kültürel olarak Polonya kültürü dahil olmak üzere diğer gönüllü arkadaşlarımız vasıtasıyla bir çok kültür hakkında bilgi sahibi oldum. Farklı kültürden insanlar ile birlikte yaşamayı ve ortak bir amaç uğruna çalışmayı deneyimledim. Son olarak şunu söyleyebilirim ki bu projede bulunduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Zaman ve imkanları varsa eğer tüm gençlere; Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmasını tavsiye ediyorum. Onların hayatında da büyük bir tecrübe olacağından eminim.