Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, spor çalıştayında bütçe konusunun yer almayacağını belirterek, “Bizim sıkıntımız bütçe değil. Türkiye maddi kaynakları karşılayabilecek güçte. Bizim asıl konumuz tesislerin, yatırımların istenilen düzeyde verimli kullanılamaması. Biz bu çalıştayda bütçeyi konuşmak yerine tesisleri nasıl doldururuz, onları nasıl verimli kullanabiliriz bunları değerlendireceğiz” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen ‘Federasyon Boyutuyla Türk Sporunun Geleceği Çalıştayı’nın açılışını yaptı.

Antalya Belek’te bulunan Maritim Pine Beach Resort’ta gerçekleştirilen açılışa Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Bakanlık Müsteşarı Faruk Özçelik ve Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden’in yanı sıra Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, federasyon ve kulüp başkanları, akademisyenler, sporcular, çok sayıda basın mensubu ve bakanlık çalışanları katıldı.

Açılış bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Spor Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı tanıtım videosunun ardından sırasıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Valisi Muammer Türker konuştu.

Çalıştay öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek uzun bir sohbet gerçekleştirdiklerini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, çalıştayın amacını “Herkesin aslında ortak olarak geldiği bir nokta var. Bir araya gelerek konuştuğumuzda bunların ne olduğunu görüyorsunuz. İşte bizim de amacımız, sizlerin bir arada birbirinizle konuşarak ve müzakere ederek farklı düşüncelerinizi bir potanın içerisine getirerek ne yapabileceğinizi, ne yapmanız gerektiğini, atmanız gereken adımların neler olduğunu, bugüne kadar nerede eksik olduğunuzu bir daha değerlendirme fırsatı yakalamanız” sözleriyle açıkladı. Çalıştaydan elde edilen raporları bildiri haline getirip yayınlamak istediklerinin de altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, "Takibi konusunda da hep beraber çalışacağız. Onun için bu çalıştayda gerektiği yerde özeleştiri yaparak kendimizi değerlendirmemiz lazım. Bunlar dikkate alındığında ise ümit ediyorum ki buradan çıkacak sonuçlar ve fikirlerin üzerine hep beraber yürüyeceğiz” dedi.

Engelli sporculara özel önem
Bakan Çağatay Kılıç, çalıştaya katılanlardan engelli sporcularla ilgili konuların özel olarak ele alınmasını isteyerek, “Onların engelleri, onların hayattaki ve ülkemize olan katkılarını engelleyen bir şey değil, toplumumuza, Türkiye’ye katacak çok şeyleri var. Biz neyi temsil ediyorsak onlar da onu temsil ediyor” diye konuştu.

 “Olimpiyatlarda neler yapacağımızı somut olarak belirleyeceğiz”
Çalıştayın ana konularından birinin 2016 ve 2020 olimpiyatları olduğuna değinen Bakan Çağatay Kılıç, “2016 ve 2020 olimpiyatlarında neler yapacağız? Çalıştay ile bunları somut olarak ortaya koyacağız. Federasyonların görev alanları ile ilgili projeksiyonlar neler, bunları bilelim ki hedeflerimizi belirleyelim. Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda ilerleyelim. Bu aşamalarda da gerçekçi olalım. Neyin nasıl yapılacağı ile ilgili spesifik hedeflerin ortaya çıkması lazım. Bunun içinde veri gerekli ve plan çerçevesinde olmalı. Eğer bizler bu şekilde çalışmaz isek başarılarımızın tesadüfî olduğunu söyleyenler ne yazık ki haklı olacaklar” dedi.

“Çalıştayda bütçe konuşulmayacak”
Bakan Çağatay Kılıç, çalıştayda bakanlık bütçesinin konuşulmayacağını belirterek, “Çalıştayda bütçe konuşmayın, konu bütçe değil. Konu bütçenin doğru kullanılması, doğru yere gitmesi. İnanmak başarının yarısıdır. Buna inanıyoruz, sizler de buna inanın. Başarıya inanın ve odaklanın. Beraber çalışarak, birbirimize destek olarak, doğruları dile getirerek beraberce ülkemizin geleceğini şimdiden planlamalıyız” şeklinde konuştu.

“Kaynakları verimli kullanmada eksikliklerimiz var”
Türkiye’nin maddi kaynakları karşılayacak gücünün olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, asıl konularının maddi kaynaklar olmadığını vurgulayarak, “Şu anda bizim devletimiz kadar spora yatırım yapan bir ülke daha yok. Yatırımların ve kaynakların karşılığını alabildik mi? Bizim için asıl ve önemli olan konu bu. Ne yazık ki yatırımlarımızın ve kaynaklarımızın karşılığını alamıyoruz. Bu kaynakların verimli kullanılması konusunda eksikliklerimiz var. 900’den fazla tesisin yapıldığı bir Türkiye'den bahsediyoruz. Tesisleri sadece bir spor dalının yapıldığı alanlardan çıkarmamız lazım. Statların yaşayan yerler haline gelmesi lazım. En kötü bir spor yatırımı 50-60 milyon liradan başlıyor ve 140 – 150 milyonlara kadar çıkabiliyor. Bu tesisler ayda sadece birkaç kez kullanılsın diye yapılmadı” dedi. 

“Sicilimiz iyi, hızlıyız, verimliyiz”
Bakan Çağatay Kılıç, tesis yapımı, organizasyonların hayata geçirilmesi  konusunda, Bakanlığının bir eksiği olmadığını hatırlatarak, “Bizim sicilimiz iyi. Hızlıyız, verimliyiz. Sporcularımızın kendilerini geliştirmesi anlamında çok ciddi manada destek verecek olan organizasyonları da beraberce Türkiyemize kazandıracağız” şeklinde konuştu. Bakan Çağatay Kılıç,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu iradenin ve arkasına hükümet desteği konulmuş olmasının en büyük avantaj olduğunu hepimiz biliyoruz. ‘Biz bu işi yaparız diye ortaya çıkıp kaynağını da biz koyacağız’ dendikten sonra uluslararası camiada ‘Türkiye bu işi yapar çünkü hükümet bu işin arkasında’ anlamındaki algı buradan yürüdü.”  

“Milli Eğitim Bakanlığı ile prensip olarak anlaştık”
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde olduklarını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Biz okullarda yapılan spor salonları için Milli Eğitim Bakanlığımız ile görüştük. O salonların daha aktif bir şekilde kullanılması için çalışmalar yapacağız. Bunun haricinde Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacağımız bir başka çalışma daha var. Sporcu gençlerimiz bir seçime zorlanıyor. Ya okulu ya da sporu seç deniliyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve imkânları geliştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile prensip olarak anlaşmış bulunuyoruz. Bunun detaylandırılması için de çalışmalarımız devam edecek. Kısa sürede bunu tamamlamak istiyoruz ki Türk sporunun önündeki engelleri kaldırabilelim” diye konuştu.

“Sporcularımızın tecrübe kazanmasını sağlamalıyız”
İşin içinde çok ciddi bir koordinasyonun ve daha planlı çalışmanın olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, kaynakları ortak kullanarak uluslararası alanlarda başarı elde etmek için federasyonların birbirine destek olması gerektiğini vurguladı. Bakan Çağatay Kılıç, “Federasyonların ve sporcuların birbirine destek olarak ülkemiz adına uluslararası alanlarda daha çok yer almalı. Sporcularımızın  uluslararası organizasyonlarda tecrübe kazanmasını sağlamalıyız. Rakiplerimiz bunu çok iyi yapıyor. Burada çok ciddi manada rekabet var. Herkes uluslararası müsabakalarda başarılarını ortaya koyarak aynı zamanda olimpiyatlara da hazırlık yapmalarını istiyorum. Bu konuda da çok çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Her organizasyonu alcağız diye bir şey yok”
Organizasyon yapmak konusunda ülke olarak tecrübeli olduğumuza değinen Bakan Çağatay Kılıç, bu durumu “Her organizasyonu da Türkiye de yapacağız diye bir şey yok. Katkı sağlayacak uluslararası organizasyonları almamız lazım. Ama ses getiren ülke tanıtımımıza destek getirecek, sporcularımızın kendilerini geliştirmesi konusunda çok ciddi manada katkı sağlayacak organizasyonları birlikte ülkemize kazandıracağız. Kimsenin yapmak istemediği küçük organizasyonlarla da uğraşmayalım. Mersin’de yapılan iş nasıl ses getirdiyse öyle çalışmalar yapacağız. Tabi burada hükümet desteği çok önemliydi, 5-6 yılda yapılacak çalışmayı 18 ayda yaptık. Biz bunları yaptık, Erzurum’da Trabzon’da yaptık. Bu organizasyonlar ses getiren organizasyonlardı” sözleriyle açıkladı.

“Tesislerin içerisini doldurmamız lazım”
Yatırımlara devam edeceklerinin altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, bu alandaki çalışmalarını ise şu sözlerle açıkladı:

“Şu anda tesis envanteri için bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız tesislerin içerisini doldurmamız lazım. Çok büyük organizasyonların yapılacağı, başarıların elde edileceği tesisler yapıyoruz ama içlerini istediğimiz gibi dolduramıyoruz. Bu tesisler kullanılmak üzere yapılan tesisler, içlerini doldurmamız lazım. Geçtiğimiz günlerde daha önce uluslararası organizasyonlarda kullanılan tesislerin şimdiki hallerini istedim. Birçok tesis kullanılamaz, tanınmaz hale gelmiş. Biz yeni yaptığımız tesislerin bu şekilde olmaması için biz şimdiden çalışmalıyız. Biz bu tesislerin içerisini nasıl daha fazla dolduracağız diye çalışın. Gençlerimizi sporcularımızı nasıl daha koordineli bir şekilde bu tesislerin içerisinde spor yapmalarını sağlayacağız, bunları düşünün. İmkân ortada, imkân sunulmuş bunu değerlendirelim. Tesislerimizi kullanım açısından en üst noktaya taşımak için hep beraber çalışmalıyız.”

“Doping konusunda geri adım atmayacağız”
Doping konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağatay Kılıç, “Farklı sıkıntılar yaşadık geçmişte. Bunları hiçbir zaman örtbas etmeye çalışmadık. Bir sorunumuz vardı biz bununla yüzleştik, yüzleşmeye devam ediyoruz. Çalışmalarımızda devam edecek ve hiçbir şekilde de geri adım atmayacağız. Şevkimizi kırmak isteyenlerde olabilir, bizi üzen olaylar da olabilir. Bahsettiğim konu doping. Yeri gelir iyi niyetimiz karşılık bulmayabilir. Ama biz yolumuza devam edeceğiz, hiçbir şey bizi yıldırmayacak. Bu konuda duruşumuz nettir. Ben artık spor camiasının da bu noktadaki duruşumuzun da ciddi manada algılandığını düşünüyorum. Uluslararası anlamda da algı daha iyi ama daha iyi bir noktaya geleceğiz, bunun için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Herkes bu noktada daha dikkatli olsun” dedi.

Gençleri sosyal medya kullanımı konusunda daha dikkatli olmaya davet eden Bakan Çağatay Kılıç, “Artık elektronik ortamdaki paylaşımlar ve elektronik ortamda iş yapma konusundaki kabiliyetler çok gelişmiş durumda. Bunu da iyi bir şekilde kullanmak zorundayız. O elektronik araçla olan ilişki bazen bizi üzen noktalara götürebiliyor. Yazdığınız ileti başka kişileri etkileyebiliyor. Bunun sonucunda da üzücü şeyler yaşanabiliyor. Gençlere bunun eğitimi de verilmeli” diye konuştu.

“Sporumuzu ileriye taşıyacak araç medya”
Konuşmasının sonunda medyaya da seslenen Bakan Çağatay Kılıç, “Sporumuzu ileriye taşıyacak araç medya. Medya neyi ön plana çıkarırsanız o daha fazla konuşuluyor. Haberler içerisinde biliyorum futbol en çok konuşulan spor dalı. Bundan sonra en çok konuşulan spor dalı olmaya aday. Ama diğerleri de göz ardı edilmemeli. Buna bir motivasyon olarak bakın, bu üzerinizde bir sorumluluk. Ortaya çıkaracağınız başarılar örnek olacaktır. Sizden ricam farklı dallarda başarı elde eden arkadaşlarımızın da haberlerini paylaşın. Biz de değerlendirme yapacağız, bizim de bununla ilgili daha verimli çalışmamız gerekebilir. Sizi daha fazla bilgilendirme konusunda neler yapabiliriz bunları belirleyeceğiz. Biz bunun için hızlı bir şekilde çalışacağız. Farklı branşlardaki ümit veren başarıları daha fazla paylaşın” dedi.

“Elimizi taşın altına koyduk, bedenimizi de koymaya hazırız”
Bakan Çağatay Kılıç, uluslararası organizasyonlardaki tecrübe açığının giderilmesi için yoğun bir çaba gösterdiklerini ifade ederek, “Ama biz yılmayacağız. Kardeşlerimizi hazırlamak, geliştirmek, tecrübelerini artırmak için daha çok çalışacağız. Tıpla, diyetisyenlerle, farklı eğitmenlerimizle beraber çalışacağız. Antrenörlerimizi daha iyi eğiteceğiz.  İşte bütün bunların açık bir yüreklilikle müzakere edilmesini istiyorum. Buradan çıkacak sonuç bildirgesinin içindeki ana başlıklar, sporumuzun geleceği ile ilgili konulara ışık tutuyor olsun. Biz elimizi taşın altına koyduk, bedenimizi de koymaya hazırız. Ama sizlerden de rica ediyorum, elinizi o taşın altına koyun” ifadelerini kullandı.